Kahvenin Sağlığa Etkileri
Kahve içmenin yararları ve zararları konusunda çeşitli farklı çalışmalar bulunmaktadır.
Kahvenin yararları
Kahve içmek zararlımı sorusu akılları kurcalar. 2004 ve 2005 yıllarında yapılan bazı çalışmalardan elde edilen bulgulara göre kahve aslında sağlımız için iyi olabilir. Bu çalışmalara göre kahve içerdiği antioksidanlar ile kalp hastalığı açısından kardiyovasküler koruma ve diyabet riski olasılığını azaltma gibi etkilere sahip.
Kahve ve kalp: Diğer yandan kahve tiryakiliği yani fazla kahve tüketimi ile homosistein düzeyleri artar ve böylelikle aort üzerinde olumsuz etkisi olabilir.
Kahve ve kan basıncı: Bir fincan kahve geçici olarak kan basıncını düzenleyebiliyor. Ancak, uzun vadeli çalışmaların sonuçlarına, kahve zamanla yüksek tansiyon riskini de artırabiliyor. Bir süre sonra kahvenin hipertansif etkilerine karşı bir tolerans geliştirmek mümkündür.
Kanser ve Kahve: Kahve anti-kanser özelliklere sahip olabilir. Geçen yıl yapılan bir çalışmada araştırmacılar, kahve içenlerde içmeyenlere kıyasala karaciğer kanserine yakalanma konusunda % 50 daha az eğilim olduğunu bulmuşlardır. Bazı başka çalışmalarda ise, kolon, meme ve rektal kanser oranlarında da kahve içenlerde daha düşük oranlar tespit edildi.
Kahve ve Kolesterol: Kahvenin içinde yer alan iki madde (kahveol ve kafestol), kolesterol düzeyini yükseltebilmektedir. Kağıt filtreler bu maddeleri süzmeye yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, kafeinsiz kahve yapımında kullanılan bazı maddelerden dolayı bu tür kahveler ile yüksek kolestrol arasında ilişki olabileceğini gösteren bazı çalışmalar da bulunmaktadır.
Kahve ve Diyabet: Sıklıkla kahve içenlerin diyabete (şeker hastalığına) yakalanma oranı az içenlere ya da içmeyenlere kıyasla yarı yarıya daha düşük. Araştırmacılar kahvenin kan şekerini dengeleyen bazı bileşenlere sahip olabileceğini düşünmekte.
Kahve ve Safra taşları: Kahve tiryakilerinin semptomatik safra taşı hastalığına yakalanma olasılıkları daha düşüktür. Neden olarak ise, kahvenin karaciğer tarafından üretilen safranın kolesterol içeriğini değiştirmesi ileri sürülmektedir.
Parkinson hastalığı ve kahve: Kahvenin erkekleri Parkinson hastalığına karşı koruduğunu ileri süren bazı çalışmalar bulunmaktadır. Kahvenin kadınlar değil de erkekler üzerinde bu etkiyi göstermesinin nedeni olaraksa östrojen ve kafeinin metabolize olmak için aynı enzimlere gereksinim duymasından hareket ediliyor.
Kaynak: Bu yazıda yer alan bilgiler Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi kaynaklarından derlenmiştir.
Kahve İçmenin Faydaları ve Zararları
Beğendiyseniz, sevdiklerinizle paylaşın
Benzer Yazılar
Kahvenin Sağlık Üzerindeki EtkileriKahve tüketiminin faydası olduğu pek çok bilimsel çalışma ile tespit edilmiş durumda (Kahvenin faydaları nelerdir?). Daha kapsamlı olarak bakmak gerekirse kahve… Read More
Nescafenin faydalarıNescafe olarak adlandırılmakla birlikte aslında nescafe dışındaki diğer tüm hazır yani çözünebilir kahveler, gıda yönetmelikleri çerçevesinde kahve değil k… Read More
Kahve sağlıklı ama krema ve şekere dikkatKahvenin Sağlığa Yararları Harvard Üniversitesi'nin Halk Sağlığı bölümü (Harvard School of Public Health) tarafından yapılan bir araştırmada kahve sağlıklı mı s… Read More
Kahvenin Olumsuz EtkileriKahve, dünya genelinde her gün milyarlarca fincan tüketilen ve çokça da sevilen bir içecek. Üstelik, sağlık üzerinde bir takım olumlu etkileri olduğu da kanıtla… Read More
Kahvenin FaydalarıKahve, her ne kadar bir takım zararları olabileceği gerekçesiyle sıkça tartışılsa da dünyada sudan sonra en çok tüketilen sıvı olarak aslında pek çok yararı da … Read More