Kahve Likörü Nedir?
Likör, esasında alkol derecesi yüzde 25 ile 35 arasında değişen yüksek alkollü bir içecektir. Likör yapımında çeşitli meyveler kullanıldığı gibi kahve çekirdekleri de kullanılabiliyor. Likör, temel olarak, yapılmak istenilen malzemenin alkol içinde bekletilmesi ile yapılır.Likör bir dönem unutulduktan sonra, son yıllarda tüketimi giderek artan bir içecek haline gelmeye başladı. Kahveli likörler ise tahmin edilenin de üstünde bir ilgiyle karşılandı ve en çok satılan likör türleri arasına girdi.
Kahve likörü çeşitleri
Şu an piyasada, Mey İçki'nin Hare markası altında Kremalı Türk Kahveli Likör, Beyaz Çikolatalı Mocha, Caramel Macchiato ve Espresso'lu olmak üzere dört tane ve Burgaz'ın Kahve Aromalı olmak üzere bir tane kahve likörü bulunuyor. Yerli ve yabancı markalara göre kahve liköfü fiyatı farklılık göstermektedir.
Şu an piyasada, Mey İçki'nin Hare markası altında Kremalı Türk Kahveli Likör, Beyaz Çikolatalı Mocha, Caramel Macchiato ve Espresso'lu olmak üzere dört tane ve Burgaz'ın Kahve Aromalı olmak üzere bir tane kahve likörü bulunuyor. Yerli ve yabancı markalara göre kahve liköfü fiyatı farklılık göstermektedir.
Uluslararası arenada ise bir Meksika markası olan Kahlúa, en ünlü kahve likörüdür. Kahlúa ile B-52, Baby Guinness, Black Russian, Mudslide ve White Russian gibi popüler kokteyller hazırlanır.
Bir diğer popüler yabancı kahve likörü markası ise Tia Maria'dır. Jamaika kahve çekirdekleri ile hazırlanan Tia Maria ile Kahlúa'yla hazırlanankilere benzer kokteyller yapılmaktadır.
Kahve likörü nasıl yapılır?
Endüstriyel olarak kahve likörü yapılırken, kahve 95 derecelik alkolde belirli bir süre (genellikle bir kaç ay) bekletildikten sonra bir makinede süzülür. Bu arada, karışımın içine yavaş yavaş krema ilave edilir. Sonrasında bir kaç gün tanklarda dinlendirilir ve sonrasında şişelenerek tüketime hazır hale gelir.Evde kahve likörü yapılışı düşündüğünüzden de kolay aslında. Zahmetsiz bir şekilde kahve likörü yapomak için aşağıdaki kahve likörü tarifini uygulayabilirsiniz:
Ev Yapımı Kahve Likörü Tarifi
Malzemeler:
- 2 bardak şeker
- 2 bardak kaynamaya yakın su
- 1 bardak hazır çekilmiş kahve
- 750 mililitre votka (konyak da olabilir, kahve likörü alkol oranı isteğinize göre değişebilir )
- 3 yemek kaşığı vanilya
- Şeker ve kahveyi karıştırıp, kaynamaya yakın suyu ilave edin. Kahve iyice eriyene kadar karışıtıp soğumaya bırakın.
- Temiz bir bez ya da çok ince gözenekli bir süzgeç ile karışımı süzün ve önce vanilyayı sonra votkayı ilave edip güzelce karıştırın.
- Tercihen bir kez daha süzüp, serin bir yerde dinlenmeye bırakın. 10 gün dinlendikten sonra tadı iyice oturacaktır. Eğer vaktiniz varsa 2 hafta kadar dinlendirmeniz daha iyi sonuç verecektir.
- Kahve olarak neskafe gibi granül (hazır) kahve kullanmamaya özen gösterin. Kavrulmuş kahve çekirdeklerinden çekilerek elde edilecek gerçek kahve ile yaparsanız çok daha lezzetli olur.
- Kaynar su değil kaynama derecesine yakın bir su kullanın. Kaynar su, kahvenin içindeki yağ asitlerinin buharlaşmasına neden olacaktır.
- Musluk suyu yerine kaliteli içme suyu kullanın ki klor gibi yabancı maddelerin tadı likörünüze sinmesin.
Kahve Likörü Nasıl İçilir?
Kahve likörü, tek başına sek olarak içilebileceği gibi tatlıların içinde ya da yanında da içilebilir. Kek ve kurabiye gibi tatlıların içine konulduğunda çok güzel bir tad ve aroma sağlar. Ayrıca, asiditesi yüksek olduğundan Türk kahvesiyle birlikte de içilmesi çok güzel olur.Bunların dışında, kahve likörü alkollü ya da alkolsüz ve sıcak veyahut soğuk kokteylerde de sıklıkla kullanılmaktadır.
Harenin Türk Kahveli Likörü gerçekten çok iyi. Biz de evimizde kahvenin yanından ikram etmekten keyif alıyoruz
YanıtlaSilMerhaba.Tek anlamadığım nokta herşey bittikten sonra dinlendirmeye yatıracağımız şişenin ağzını hava almayacak derecede kapayacakmıyız, yoksa alkollü içki üretiminde olduğu gibi ağzını peçete-tülbent vb hava almasına sebep olacak şeylerle mi kapayacağız?
YanıtlaSilfermente olmayacaği için fark etmez hatta kokusu dağılmasın diye tam kapatmak daha doğru
Silalkol yerine başka bir şey konulabilirmi konulursa aynı lezzeti yakalarmıyım
YanıtlaSilLikörü sadece alkol ya da alkollü bir içecek kullanarak yapabilirsiniz.
YanıtlaSilHazırladığınız karışımı ağzı hava almayacak şekilde bekletmeniz gerekiyor.
YanıtlaSilFiltre kahve yaparken 4 dakika bekletip süzüyoruz, yoksa kahve acılaşıyor. Likör yaparken kahvenin üzerine sıcak suyu ekledikten sonra soğumasını bekliyoruz, ondan sonra süzüyoruz denilmiş; peki bu durumda kahve acılaşmıyor mu?
YanıtlaSilSadece filtre kahve yaparken değil, diğer kahve hazırlama yöntemlerinde de eğer kahveyi uzun süre suyla temas edecek şekilde bırakırsanız, kahvenin içindeki bileşenlerin daha fazlası suya geçmeye başlar. Bu da kahvenizin tadını daha acımtırak bir hale getirir.
YanıtlaSilLikör yaparken ise kahve miktarı toplam likör miktarı içerisinde göreceli olarak çok daha az olacağı için bu acı tad çok daha tolere edilebilir bir seviyede kalacaktır.
merhaba bunun votka yerine etanol kullanabilir miyiz acaba ?
YanıtlaSilDamak tadınıza göre farklı alkol türlerini deneyebilirsiniz.
YanıtlaSillikörün içine krema katabilirmiyim,bunu likör yaparken hangi aşamada ekliyoruz
YanıtlaSillikörün içine krema koyabilirmiyiz?bunu likör yaparken hangi aşamada ekliyoruz?
YanıtlaSilve tekel kanyak kullanabilirmiyiz?
kremalı bir likörü kahve ile içmek istediğimizde nasıl hazırlamamız gerekir ?
YanıtlaSilBir badak kahve demişsiniz.bardaklar su bardağımı?
YanıtlaSilTürk kahvesi ile yapılabilir mi
YanıtlaSil